Blogi
Sannan blogi terapiatyöhön, elämään ja ihmissuhteisiin liittyvistä teemoista
1984
1984 kertoo tarinan, jossa maailma on totalitaarinen ja jossa yksilönvapaus on olematon. Vallassa on ”Isoveli”, joka on valtaapitävien puoluiden ilmentymä.
Suorittaja ja suorittamisen vankila
Poimintoja ja pohdintoja Emilia Kujalan kirjasta Suorittajan mieli (Otava, 2021) Suorittaja. Oletko allerginen keskinkertaisuudelle? Pelkäätkö laumaan hukkumista? Haluatko olla aina reipas ja parempi versio itsestäsi, olla täydellinen? Emilia Kujalan kirjassa...
Selviytyjien jälkeläiset
Ihmisen tärkein tehtävä on selviytyminen ja heti sen jälkeen lisääntyminen. Psykiatri Anders Hansen kysyy kirjansa otsikossa kenties ajankohtaisimman kysymyksen: ”Miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin?”
Keskittymiskyky katoava luonnonvara?
Keskittyminen on nyky-yhteiskunnassamme hankalaa. Monet asiat heikentävät ihmisten keskittymiskykyä ja juuri tähän aiheeseen Johann Hari pureutuu kirjassaan Kadonnut keskittymiskyky.
Salaliittoteorioita vai totuutta?
Noora Mattilan Heränneet – Maailma salaliittoteoreetikoiden silmin on erinomainen teos, joka käsittelee ihmismieltä ja totuutta.
Misandria, mitä se tarkoittaa?
Pauline Harmangen pamfletti Miksi vihaan miehiä sisältää huomattavan voimakasta misandriaa eli miesvihaa.
Miksi poistua somesta?
Lanierin mielestä some on huonoa teknologiaa, joka vahingoittaa meitä ja estää meitä tekemästä järkeviä valintoja.
Kuinka voit, oikeasti?
Self-help oppaat antavat meille erilaisia vinkkejä ja neuvoja, mutta usein käy kuitenkin niin, että niistä ei silti löydy meille ratkaisuja.
Tekoäly. Tulevaisuuden uhka vai mahdollisuus?
Ennustetaan, että vajaassa 30 vuodessa tekoälystä tulee yli miljardi kertaa älykkäämpi kuin ihminen, jolloin ihminen ei enää merkitse kovinkaan paljon.
Ajatukset ja tunteet
jokaisella meistä on tilanteita, joissa huomaamme, että ajattelumme harhailee. Saatamme toistaa haitallisia ajatusmalleja päivistä, viikoista tai jopa vuosista toiseen – ja meistä tulee niissä todellisia eksperttejä.
Elämää ohjaavat voimat
Elämää olisi hyvä tarkastella eri näkokulmista ja olisi hyvä uskaltaa kurottautua myös oman ajattelunsa ulkopuolelle.
Rakkaus
Rakkaus on ihmisen sielun keskeisin tarve. Rakkautta ei voi kuitenkaan pakottaa, sillä sielu voi rakastaa vain vapaudesta käsin.
Narsismi ja vallankäyttö
Narsisti on mielestään yhteisön tervein yksilö ja hän aidosti uskoo olevansa hyvä ja oikealla asialla. Terve ihminen osaa kuitenkin ottaa muut huomioon.
Mitä tehdä kun on uupunut?
Uupumus on mielestä pois torjuttua ahdistusta ja ahdistus taas on epämääräinen hankala olo, jota vaikea hallita. Tästä syystä ihmisellä saattaa olla levoton olo eikä hän saa oikein mistään kiinni. Toisin sanoen, hän ei kykene rauhoittumaan eikä ajattelemaan selkeästi.
Suorituskyky paremmaksi
Hanna Markukselan esikoisteos on hieman erilainen tietokirja. Tiedon lisäksi se sisältää vinkkejä ja harjoituksia suorituskyvyn parantamiseksi, mutta myös kirjailijan omakohtaisia kokemuksia aiheesta.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö – ”Äiti, miksi teit niin?”
”Onko minussa jotain vikana?”
”Olenko ongelmalapsi?”
”Äiti kieltää minua menemästä ystävieni syntymäpäiville.”
”Meillä on aina vanhat vaatteet.”
”Kärsin pitkään yökastelusta.”
”En voinut käydä usein suihkussa, joten muut kiusasivat koulussa, koska haisin.”
”Äiti väitti aina minun valehtelevan.”
Pikkuporvari – Kunnon ihminen?
Kontulan kirja on kirjoitettu tarkoituksella hieman kieli poskella, sillä jokaisessa meissä on pikkuporvaria, myönsimme sitä tai emme. Kun on selvät sävelet, elämä saattaa tuntua jotenkin kontrolloidummalta ja helpommalta. Mutta voiko elämää kuitenkaan loppujen lopuksi hallita?
Arvoitusten äärellä
Richard Shepherdin teos Epäluonnolliset syyt on omaelämäkerta, jossa hän kertoo elämästään oikeuspatologina. Kirja sisältää paljon poimintoja hänen uransa varrelta erinäisistä tapauksista aina terrori-iskujen ja sarjamurhaajien uhrien kuolinsyiden selvittämiseen.
Miten löytää toivoa?
Paras kosto on olla maailman onnellisin mies, kirjoitti Jaku. Natseille juutalaiset eivät olleet ihmisiä ja heitä kohdeltiinkin ”juutalaiskoirina”. Hän ei voinut vuosiin puhua holokaustista kenellekään. Hän pohti, että jos menettää lähes kaikki rakkaimmat ihmisensä, miten ihmeessä siitä voisi puhua. Hän mietti mihin tätä kaikkea kärsimystä tarvittiin.
Vilja Eerikan tarina – Painajainen, josta tuli totta
En tarkoituksella ajoittanut tämän kirjan lukemista juuri Halloweenin kynnykselle, mutta tässä sitä nyt ollaan. Vera Miettisen kirjoittama kirja kertoo hyytävän ja äärimmäisen iljettävän kauhutarinan, joka valitettavasti sattuu olemaan totta.
Mikä on elämän tarkoitus?
Onko elämäsi on merkityksetöntä ja absurdia? Mietitkö mitä todella haluaisit tehdä elämälläsi? Pohditko mikä on elämän tarkoitus? Lue tämä!
Internet – Yksityisyys on kuollut
Ehkä itseäni eniten kiinnostava kohta kirjassa oli Vastaamo-case. Hyppönen kirjoittaa, että Vastaamon tapauksessa oli paljon syyttömiä uhreja – Vastaamon asiakkaat, mutta myös terapeutit. Kukaan heistä ei ollut tehnyt mitään väärää.
Vastuullisuus vs. turha kuluttaminen
Kaikilla valinnoillamme on yleensä jokin piilomerkitys ja usein teemme hankintoja, jotta saisimme arvostusta muilta ihmisiltä.
Maailmankaikkeus – Mitä meille tapahtuu tulevaisuudessa?
Teoreettisen fyysikon Stephen Hawkingin viimeiseksi jäänyt kirja kertoo nimensä mukaisesti lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin. Hän oli suhteellisuusteorian ja kvanttifysiikan ”parisuhdeterapeutti”. Hän oli kyselijä, joka kehotti katsomaan omien jalkojen sijasta tähtiin ja optimisti, joka ajatteli että aina on jotain mitä voi tehdä ja onnistua siinä. Kirjassa oli paljon asioita, jotka niin sanotusti menivät ”yli hilseen”, mutta yritin silti pinnistellä ja saada kirjasta irti mahdollisimman paljon.
Motivaatio hukassa?
Johann Hari kirjoittaa kirjassaan Mielen yhteydet (Lost Connections) sisäisistä ja ulkoisista motivaatiotekijöistä. Sisäiset motivaatiot ovat usein suhteellisen pysyviä läpi elämän, ja jos ihminen elää pitkälti sisäisten motivaatioiden mukaan, elämä on huomattavasti miellyttävämpää. Tutkimusten mukaan ulkoiset motivaatiot eivät lisää edes toteutuessaan ihmisen tyytyväisyyttä kovinkaan pitkäksi aikaa. Siksi ihmisen tulisikin kysyä itseltään miksi hän tekee tiettyjä valintoja elämässään. Rakastatko pianonsoittoa vai soitatko jostain tietystä ”pakosta”? Tarvitsetko todella uuden iPhonen vanhan hyvin toimivan puhelimesi tilalle?
Masennus on kestävyyslaji
Masennus saa helposti tuntemaan syyllisyyttä. Se hokee: ”Katso nyt itseäsi ja elämääsi.” Masennusta saattaa jopa pahentaa se, että elämässä on näennäisesti kaikki ihan hyvin, sillä kuilu sen välillä mitä ihminen tuntee ja mitä hänen odotetaan tuntevan, laajenee. Masentunut saattaa ajatella, että minullahan on kaikki mistä olen aina haaveillut, miksi en ole onnellinen?
Väkivalta – mitä se on? Tavoitteena turvallisuus
Väkivallan kohteen on usein pelon ja häpeän takia vaikea ottaa asia puheeksi. Siksi meidän kaikkien on tehtävä selväksi, että väkivallan käyttäminen on aina väärin. Turvapaikan löytyminen väkivaltaa pelkäävälle tai sen kohteeksi joutuneelle on ensisijaisen tärkeää, sillä jo pelkästään väkivallalla uhkailu on väkivaltaa. Kaikkein tärkeintä on siis saada väkivallan uhka tai jo alkanut väkivaltakierre katkaistua mahdollisimman pian, sillä väkivalta ei yleensä lopu itsestään vaan jopa pahenee ajan kanssa. Turvallisuuden palauttaminen on tässä avainasemassa ja kirjassa pohditaankin asioita, joita kohde (uhri) voi tehdä, joita tekijä voi tehdä ja mitä ympäristö eli lähiomaiset ja ystävät voivat tehdä. Aholat mainitsevat, että jokaisesta perheestä löytyy voimavaroja ja vahvuuksia, jotka ovat perheen turvallisuutta rakentavia tekijöitä.
Ongelma on ystävä
Ei ole samantekevää millaisia ongelmia olemme kohdanneet. Ei ole samantekevää millainen menneisyytemme on. Mutta se miten näemme menneisyytemme ja miten asennoidumme ongelmiimme, vaikuttaa siihen, miten näemme tulevaisuutemme ja päinvastoin. Myönteiset tulevaisuuden näkymät herättävät toivoa, mutta joskus on tilanne, että asiakas ei näe mitään myönteistä eikä toivoa missään. Tuolloin viimeistään on hetki kaivella menneisyyttä, kysyä aiemmista elämässä tapahtuneista onnistumisista ja hyvistä hetkistä.
Masennus vai merkityksen puute?
Masennus on kuin musta koira, joka saapuu vierailulle usein yllättäen ja ilmoittamatta. Mikään ei tunnu enää kiinnostavan eikä motivoivan, mikään ei tuota mielihyvää ja ilo katoaa elämästä. Ruokahalu on pilalla, muisti pätkii ja keskittymiskyky on kateissa.
Reteaming – Yhteisen sävelen löytäminen
Kirjareferaatti kirjasta Reteaming-valmennus (Ahola & Furman) ”Miten toivoisit asioiden olevan tulevaisuudessa?” ”Mitä pitäisi tapahtua, jotta unelma voisi toteutua?” ”Millä tavalla koko työyhteisö hyötyisi siitä, että tavoite onnistutaan saavuttamaan?” ”Mitkä...
Mistä toivoa elämään?
Vaikka elämä voi näyttää musertavalta ja mahdottomalta, tunteet ovat aina ohimeneviä eikä saisi koskaan mennä siihen ansaan, että tunne olisi pysyvä ja kestäisi lopun elämää. Kallio muistuttaa, että kaikkia tunteita voi myös sallivasti kokea eikä niissä tarvitse aina toimia. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään siinä missä hyvätkin asiat.
Tautiluokitukset terapeuttisen työn näkökulmasta
Mielen terveys ei ole pelkkää mielen hyvinvointia tai elämää ilman ongelmia. Suru ja pettymykset, pelot ja ahdistuneisuus ovat osa jokaisen elämää. Kyse on kuitenkin ongelmasta vasta kun oireet haittaavat toimintakykyä, aiheuttavat pidempikestoista kärsimystä ja hankaloittavat ihmissuhteita.
Traumat
Muista että mikään, olkoonpa se paha päivä tai yö tai järkyttävä tapahtuma, ei jatku ikuisesti. Muutos on väistämätön ja ennemmin tai myöhemmin tämäkin menee ohitse.
Toivo pilkahtelee
Kirjallisuusraportti kirjasta Elämästä on kysymys - Itsemurhakriisin ratkaisukeskeinen hoito (Heather Fiske) ”Meillä on teelehdiltä opittavaa. Niiden todellinen arvo pääsee esiin vasta kun ne joutuvat kuumaan veteen.” - Tuntematon ”Kaikki on hyvin, riippumatta siitä...
Pelko on aivoihin koodattu ominaisuus
”Joka neljäs ihminen kärsii jossain elämänsä vaiheessa ahdistushäiriöstä.”
”Terapiasta on ollut todella paljon apua. Terapia on auttanut minua ymmärtämään itseäni ja tunteitani.
Terapia on myös kannatellut minua pitkään ja olen iloinen vaikutuksesta, kun mietin vointiani terapiaan tullessani ensimmäisen kerran. Tähän on toki myös vaikuttanut suhde terapeutin kanssa, joka löytyi jo ensimmäisillä kerroilla. Koen, että minua on kuunneltu, ajatuksiani ja tekemisiäni ei olla arvosteltu. Terapia on saanut minut ajattelemaan, että olen täydellinen juuri sellaisena kuin olen - sekä ulkoa että sisältä.”
- Palaute terapia-asiakkaaltani
YHTEYSTIEDOT
SÄHKÖPOSTI:
highhopeshelsinki@gmail.com
PALVELEMME
Sopimuksen mukaan ja myös etänä.