1984

marras 11, 2023 | Yhteiskunta

Poimintoja ja pohdintoja George Orwellin kirjasta Vuonna 1984 (WSOY)

1984 ei suinkaan ollut se vuosi, jolloin George Orwell kirjoitti tämän klassikoksi muodostuneen teoksen. Tämä dystooppinen romaani julkaistiin vuonna 1949 ja se sijoittuu vuoteen 1984. Kirja on todella outo, ahdistava, poliittinen ja filosofinenkin. Orwell kertoo tarinan, jossa maailma on totalitaarinen ja jossa yksilönvapaus on olematon. Vallassa on ”Isoveli”, joka on valtaapitävien puoluiden ilmentymä. Maailmassa on vain kolme valtiota: Oceania, Itä-Aasia ja Euraasia.

Kirjan päähenkilö on Winston Smith, 39-vuotias totuusministeriössä työskentelevä mies. Hänen ja muiden ihmisten elämää rajoittavat joka asunnossa olevat teleruudut, joista kantautuu ohjeita kansalaisille, ja joka puolelle piilotetut mikrofonit, ajatuspoliisi sekä ilmiantajat. Lisäksi tässä totalitaarisessa maailmassa ei saa ajatella väärin ja menneisyyttä ei saa olla. Jos sattuu aloittamaan puoluetta vastaan sodan, on käytännössä jo kuollut. Pitää elää ja ajatella täysin sääntöjen mukaan sekä käyttää uudiskieltä, jonka tarkoituksena on rajoittaa ajattelua ja estää kapinallisia ajatuksia.

Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa

Orwellin kirjassa oceanialaisille kerrotaan jatkuvasti, että ilman sotaa ei ole rauhaa. Se tarkoittaa, että jos haluaa rauhaa, täytyy olla sotaa. ”Vapaus on orjuutta” tarkoittaa sitä, että jos ihminen yrittää olla vapaa, johtaa se vapauden menettämiseen ja orjuuteen. Tietämättömyys on voimaa vihjailee siitä taas siitä kuinka kansalaisten tulisi sokeasti uskoa mitä hallinto heille sanoo. Jos he alkaisivat ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan asioita, hallinto heikkenisi ja kansalaisten tuska kasvaisi.

Kirja pistää miettimään miten paljon valtion tulisi rajoittaa ihmisten toimintaa. Vielä muutama kymmenen vuotta sitten ajattelin naiivisti, että yksilönvapaus lisääntyy vuosi vuodelta ja että yhteiskuntamme on menossa jatkuvasti parempaan suuntaan. Nyt vuonna 2023 tuntuu, että maailmassa yksilönvapautta rajoitetaan entistä enemmän, EU säätelee kaikkia tekemisiämme yhä tiukemmin ja sodat riehuvat ympärillämme. Olemme kenties vapauden harhassa ja emme olekaan niin vapaita kuin kuvittelimme olevamme. Isoveli valvoo.

Lukusuositus: 4/5

Lisätietoa kirjasta täältä.

Lisätietoa terapiapalveluistani täällä.