Poimintoja ja pohdintoja kirjasta 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt (J. Lanier, S&S)
Sosiaalinen media eli tuttavallisemmin some. Tietokirjailija Jaron Lanier käskee meitä lopettamaan sosiaalisten medioiden käytön, tai no ainakin hän suosittelee sitä erittäin painokkaasti.
Lanierin mielestä some on huonoa teknologiaa, joka vahingoittaa meitä ja estää meitä tekemästä järkeviä valintoja. Lanier sanoo, että some on täynnä valeuutisia, valetotuuksia ja sen lisäksi some aiheuttaa käyttäjilleen helposti dopamiiniaddiktion, joka vähitellen aiheuttaa muutoksia myös käyttäytymisessä.
Lanier kuvaa kuinka someriippuvuus muuttaa ihmisen pahimmillaan zombieksi, jolloin ihminen ei ole enää vapaa. Lanier kirjoittaa myös siitä, kuinka mainonta on ihmisten manipuloimista, ja hän kysyykin: Kenen sinä annat manipuloida itseäsi?
Ongelma ei ole itse älypuhelin tai Internet. Lanier sanoo, että ongelmana ovat ne tahot, jotka ovat valmiita maksamaan siitä, että yksilöt muuttavat käyttäytymistään. Hän kutsuu näitä tahoja Sumuttimiksi (Sinun Uskomuksesi Mukautetaan Ulkopuolisten Intressien Noudattamiseen).
Lanier kehottaa kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään, ja sitä millainen olo sosiaalisen median käytöstä todella tulee. Tuleeko somessa esimerkiksi olo, että on teeskenneltävä mukavaa? Onko pakko käyttää somea, jos sen käyttö saa olon jollain tapaa levottomaksi tai jopa ahdistuneeksi?
Empatia katoaa
Empatiakykyinen ihminen toimii yleensä niin, että jos joku muu alkaa hermoilla jostakin, se todennäköisesti tarttuu myös sinuun. Hyvä esimerkki on, että jos alat pälyillä taivasta kohti, pian muutkin kadulla kävelevät alkavat katsoa taivaalle. Tätä kutsutaan myös sosiaaliseksi havainnoinniksi ja se on tärkeää, sillä se voi myös pelastaa henkiä.
Sosiaalinen media kuitenkin tappaa empatiakykymme, Lanier kirjoittaa. Lanierin mielestä saatamme pitää toisia hulluina, koska me emme pääse täysin selville toistemme mielenliikkeistä. Erityisesti juuri somessa on vaikea nähdä toisten todellisia mielenliikkeitä. Siksi empatiakykymme hiljalleen katoaa ja meillä on aiempaa vaikeampi ymmärtää toinen toisiamme. Lanier kehottaakin keskustelemaan enemmän erimielisten kanssa jos vain kykenee keskusteluun ilman riitaa.
Sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman
Some yhdistää koko maapallon, mutta toisin kuin voisi luulla, maailma ei ole aiempaa verkottuneempi ja yksinäisyys on jopa lisääntynyt.
Some kykenee tekemään ihmisistä onnettomia ilman että he tajuavat, että syynä on some, kirjoittaa Lanier.
Lanier ei kuitenkaan väitä, että sinun olisi pakko lopettaa kaikkien sosiaalisten medioiden käyttö. Sen sijaan hän rohkaisee miettimään mikä on parasta juuri sinulle. Millainen tunne sinulla on kun käytät somea? Jos some tekee sinut onnettomaksi, oletko koskaan miettinyt syytä sille? Voisiko se johtua siitä, että muuntuvat algoritmit yrittävät kaikin tavoin manipuloida sinua ja saada sinut riippuvaiseksi? Pelkääkö, ettet ole riittävän suosittu tai kiinnostava, pelkäätkö sosiaalista epäonnistumista?
Älä anna Sumuttimen sumuttaa
Lanier painottaa, että hänen tehtävänsä ei ole yrittää muuttaa ketään, mutta hän mainitsee, että sen ei pitäisi olla myöskään somen tehtävä. Lanier rohkaisee kokeilemaan jotain uutta, sillä muuten ei voi tietää mikä itselle on parasta. Jos some on vienyt valtaosan ajastasi, voisi olla järkevää ottaa selvää millaista elämäsi voisi olla ilman somea. Jos et pysty lopettamaan somen käyttöä kokonaan, Lanier ehdottaa somesta irtautumista esimerkiksi kuuden kuukauden ajaksi ja vakuttaa, että jokainen meistä tuntee itsensä paremmin tuon kokeilun jälkeen.
Kysymys kuuluukin: Kenelle sinä myyt sielusi? Et kai ainakaan Sumuttimille?
Lisätietoa kirjasta löydät täältä.
Lisätietoa terapiapalveluistani löydät täältä.