+358 45 7872 8840 highhopeshelsinki@gmail.com

Kestävyyslaji nimeltä masennus (ja ahdistus)

elo 22, 2021 | Lyhytterapia, Ratkaisukeskeinen terapia

Kirjareferaatti kirjasta Syitä pysytellä hengissä (Matt Haig)

Matt Haig kertoo kirjassaan väkevän rehellisesti elämästään masennuksen, ahdistuksen, paniikkihäiriön ja itsemurha-ajatusten kanssa. Vaikka kirjassa käsitellään rankkaa aihetta, Haig konkretisoi hienosti sen, miten ajan kanssa, hitaasti mutta varmasti, masennuksesta voi selvitä.

Masennus saa helposti tuntemaan syyllisyyttä. Se hokee: ”Katso nyt itseäsi ja elämääsi.” Masennusta saattaa jopa pahentaa se, että elämässä on näennäisesti kaikki ihan hyvin, sillä kuilu sen välillä mitä ihminen tuntee ja mitä hänen odotetaan tuntevan, laajenee. Masentunut saattaa ajatella, että minullahan on kaikki mistä olen aina haaveillut, miksi en ole onnellinen?

Haig listaa kirjassaan tyypillisimmät masennuksen oireet:

  1. Uupumus ilman varsinaista syytä
  2. Huono itsetunto
  3. Psykomotorinen hidastuminen (liikkeiden ja puheen hitaus)
  4. Ruokahaluttomuus (vaikka ruokahalun lisääntyminenkin voi toisinaan olla masennuksen oire)
  5. Ärtyisyys
  6. Toistuva itkeminen
  7. Anhedonia (kyvyttömyyttä kokea nautintoa mistään)
  8. Äkillinen sulkeutuneisuus

Haig kirjoittaa, että entä jos olemmekin elämässä halunneet täysin vääriä asioita? Entä jos älypuhelimet, mukavat kylpyhuoneet ja uudenaikaiset huipputelevisiot ovatkin osa ongelmaa eivätkä osa ratkaisua? Ehkä masennus on reaktio elämään, jota emme täysin ymmärrä. Haig pohtii myös kirjassaan sitä, miten mielisairaus on sanana harhaanjohtava. Sana antaa ymmärtää, että mielen sairaudet oireilisivat vain kaulasta ylöspäin, mutta masennuksella ja ahdistuksella on myös lukuisia fyysisiä vaikutuksia. Hän listaa kirjassaan ahdistuneisuushäiriön psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haluan myös listata tähän.

Ahdistuneisuushäiriön psyykkisiä oireita ovat muun muassa:
Levottomuus
Pelon tunne
Jatkuva kireyden tunne
Keskittymisvaikeudet
Ärsyyntyneisyys
Kärsimättömyys
Huomion harhaantuminen

Ahdistuneisuushäiriön fyysisiä oireita ovat muun muassa:
Huimaus
Uneliaisuus ja väsymys
Pistely
Sydämentykytykset
Lihaskivut ja lihasjännitys
Suun kuivuminen
Liiallinen hikoilu
Hengästyneisyys
Vatsakivut
Pahoinvointi
Ripuli
Päänsärky
Liiallinen janontunne
Tiheävirtsaisuus
Kivuliaat kuukautiset tai niiden poisjääminen
Nukahtamisen vaikeudet tai unettomuus

Uskaltaisin olla samaa mieltä Haigin kanssa siitä, että rakkaus on ahdistuksen tehokkain tappaja. Haig kirjoittaa, että rakkaus on ulospäinsuuntautunut voima, joka tarjoaa reitin pois sisäisistä kauhuista, sillä ahdistus on sairaus joka upottaa meidät omiin painajaisiin. Haig haluaa myös muistuttaa meitä siitä, että mikään ei ole niin vapauttavaa kuin hyväksyä oma pienuutensa tässä maailmassa. Seitsemän miljardia ihmistä, täällä vaalean sinisen planeetan pinnalla.

”Vielä sinä tanssit, naurat ja rakastelet. Lähdet lenkille joen varteen ja käyt myöhäisyön keskusteluja ja naurat niin, että naamaan sattuu. Elämä odottaa sinua. Saatat olla jumissa tässä hetken aikaa, mutta maailma ei mene mihinkään. Koeta kestää jos vain voit. Elämä on aina sen arvoista.”